Svensk superubåt sänkte Amerikanskt krigsskepp

Under 2005, så var USS Ronald Reagan, ett nyligen konstruerat $6.2 billion dollar hangarfartyg som sänktes efter flera träffar från torpeder.

Som tur var, så skedde detta inte under riktig strid, utan i en simulerad övning som även innebar ett flertal motanfall mot ubåten, Svenska HMS Gotland. En liten diesel-driven ubåt på 1,600 ton.
Trots flertalet attacker mot Reagan, så blev Gotland aldrig upptäckt.

I över 2 år så gjordes ett flertal av dessa krigsspel, men det slutade alltid på samma sätt.

Marinens talesman Norman Polmar sa att Gotland

körde ringar

runt den Amerikanska fartyget.

En annan källa hävdade amerikanska ubåtsspecialister hävdade att marinen var “överaskade” av övningen.

Men hur kunde då HMS Gotland undvika US Roland Reagan så enkelt och smidigt, det ingick trots allt ett flertal skepp och flygplan i övningen. Och kanske ännu mer viktigare, hur kan en “billig” ubåt, i $100 miljoner klassen, vilket då är ungefärlig kostnad för en ett enda F-35 stealth fighter.

Den amerikanska marinen tog sin sista diesel ubåt ur tjänst under 1990.

Ubåtar som använder diesel motorer var tidigare begränsade till ett få dagar under vattnet innan dom behövde återvända till ytan. Naturligtvis är en ubåt lättast att upptäcka och spåras när den är i övervattensläge, även om det bara är periskopet som syns. Ubåtar som använder sig av en kärnvapenreaktor har inte lika stort behov av stora luft resurser, och kan därför köra tystare och längre tider under vattnet.

HMS Gotland som togs i tjänst 1996, var dock den första ubåten som använde sig av ett nytt system. Air Independet Propulsion (AIP) i denna ubåten är det genom Stirling motorn som ser till så att Gotlands tjugofem kilowatt starka batteriet använda sig av flytande syre.

Med denna motorn, så kan en ubåt i Gotlands klass vara under ytan i upp till två veckor och då ha en genomsnittsfart på sex miles/h.
Genom Stirling motorn så kan Gotland köras betydligt tystare än vad till och med en kärnvapenubåt kan göras.

Men Gotland har också många andra saker som gör att det inte går att spåra. Exempelvis har ubåten 27 electromagneter, skalet är gjort av material som står emot sonar signaler, och tornet är gjort av material som mostår radarsignaler.
Maskinerna invändigt är har också ett lager av gummi som absorberar möjligheterna för sonarutrustning att upptäcka ubåten.

Eftersom ubåten visade sina utmärkta stealth kunskaper mot US Ronald Reagan, så leasade den Amerikanska marinen Gotland och dess besättning under två år för dessa övningar. Resultatet visade USA att deras under vatten sensorer helt enkelt inte kunde upptäcka en en stealth ubåt med AIP system.

HMS Gotland var inte den första ubåten i världen som använder AIP systemet. Och Sverige är inte heller det enda landet som kan tänkas bygga dom.

Kina har två diesel ubåtar som använder Stirling engines. Ytterligare femton av den tidigare tupen 039A Yuan class har byggts i fyra olika varianter, där mer än 20 sägs ha planerats eller vara i konstruktion. Beijing har också en enda 032 Qing-class fartyg som kan vara under vattnet i drygt trettio dagar. Det är en av dom största diesel ubåtarna i världen.

Ryssland gjorde nyligen en storslagen debut på ubåtssidan, men sin nya Lada-class Sankt Peterburg, vilken avänder vätebränsleceller. Det är en ny utveckling för den vida gjorda ubåtstypen.

Men prover gjorda till havs visar att vätebränsleceller bara ger hälften av den kraft som behövs.
Hursom helst under 2013 så berättade den Ryska marinen att dom skulle producera två stora omgjorda ubåtar i Lada klassen, dom går under namnet The Kronstadt and Velikiye Luki, som förväntas bli klara under slutet av årtiondet.

Bland dom andra länderna som kan tänkas producera AIP diesel ubåtar finns bland annat Spanien, Frankrike, Japan och Tyskland. Dom fyra länderna producerar dock ubåtar och säljer till andra länder, exempelvis Indien, Israel, Pakistan och Sydkorea.

Be Sociable, Share!