Upptrappning till havs

Ryssland har nu sjösatt sin senaste atomubåt. Fartyget som går under namnet Kazan sägs vara så tyst att den fått smeknamnet “det svarta hålet”. Men även Storbritanien att man nu ska bygga en helt ny typ av ubåt som kommer att bli riktigt stora och då vara nästa generations ubåtar.

Späningen mellan Ryssland och Nato ökar mer eller mindre dagligen, Ryssland pumpar exempelvis in stora resurser i krigsmakten, bland annat sägs det att deras ubåtar patrullerar haven så pass ofta och mycket att den nivån inte setts sen kalla krigets dagar.

Enligt ryska flottans överbefälhavare Vladimir Korolyov så ska landets ubåtsbesättningar tillbringat mer än 3 000 dagar under ytan bara förra året, och skuggas ständigt av Nato.

Severodvinsk var den första av sju planerade ubåtar och började produceras redan i början av 1990talet. Nu har ubåt nummer två, Kazan lämnat varvet i Sevamsh. Nu ska alla system genomgå tester och fungerar allt som det ska så kommer ubåten att börja användas i tjänsten under 2018.

Ubåten Kazan är 139 meter lång, väger 13 800 ton och har en besättning på runt 90 personer. Ubåten är gjord för att kunna dyka till 600 meters djup och vara under ytan i 100 dagar. När Kazan befinner sig under ytan kan färdas i en hastighet av 31 knop. Kazan ska vara utrustad för att kunna göra allt från ubåtsjakt till att gå mot anfall mot andra fartyg, både under ytan och över, men även mot mål på land.

Att spåra eller skugga Kazan är en verkligt stor utmaning då den är extremt tyst. En utmanare till Kazan kan bli britternas nya ubåt Dreadnought som nu fått grönt ljus för start.

Dreadnought blir 152,9 meter lång och väger 17 200 ton. Några nya saker kommer att göras för att öka komforten ombord. Bland annat ska hytter installeras, separat dusch och wc för damer och herrar. Ett eget gym och utrymmen för att kunna studier.

Ubåten beräknas vara sjösatt runt 2028 och enligt Royal Navy ska den vara i tjänst under många år, in på 2050-talet.

Be Sociable, Share!